En directe

Fórmula Estel

HABITATGE

Carme Trilla: "La llei catalana per frenar el preu dels lloguers no es va fer bé"

Segons la presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, convé que hi hagi molts inversionistes que vulguin llogar les seves propietats

23 febrer 2023

Redacció

Comparteix

A la província de Barcelona, una quarta part dels pisos que es lloguen està en mans de grans propietaris, és a dir, hi ha persones o entitats que tenen més de 10 pisos. Si es mira tan sols la ciutat de Barcelona, el percentatge de pisos en mans de grans propietaris augmenta fins al 36% i més de la meitat dels propietaris tenen 3 o més pisos de lloguer.

Habitatges de Barcelona. ACN
Habitatges a Barcelona, el febrer de 2023 | ACN

La presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, Carme Trilla, ha explicat al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que a l'administració li és molt més fàcil establir diàleg amb els grans tenidors, que poden tenir 500 habitatges, que no pas amb els petits propietaris que estan tan atomitzats.

"A l'administració li és més fàcil establir diàleg amb els grans tenidor que no pas amb els petits propietaris"

A més, Trilla també ha indicat que la llei catalana que es va crear per frenar els preus del lloguer es va fer "d'una manera incorrecta" perquè "es vinculava la renovació dels contractes al preu que marcava l'índex de referència i no diferenciava si un habitatge d'una mateixa finca havia estat rehabilitat, si tenia bones vistes, si es tractava d'un àtic o d'un soterrani. Per tant, hi va haver propietats que estaven en pitjors condicions, però que es van veure afavorits a l'hora d'establir un preu".

En aquest sentit, la presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge ha demanat que, si en un futur hi ha una regulació dels preus dels lloguers, aquesta sigui més curosa i l'índex de referència tingui en compte l'estat i la situació de l'habitatge.

D'altra banda, Trilla ha remarcat que si hi ha una demanda molt forta de lloguer, hi ha d'haver gent que inverteixi en aquestes necessitats. Hi ha d'haver "molts inversionistes que vulguin fer lloguer, però s'ha d'intentar que aquest lloguer no doni una rendibilitat alta perquè es pugui ajustar a la capacitat de pagament de les famílies", ha sentenciat la presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge.

Entrevista a Carme Trilla, presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge

0:00 / 0:00

Més actualitat

HABITATGE

Un acord entre Estat i Generalitat permetria acabar 200 habitatges socials a Catalunya

Imatge de recurs d'habitatge, amb una figura decorativa d'una casa de fusta sobre una taula i llibres acumulats.

Ho ha explicat el director general de la Fundació Hàbitat3, Xavier Mauri, a Ràdio Estel

4 gener 2023

Redacció

Sense categoria

SOCIETAT

La Generalitat no tindrà recursos suficients per afrontar els desnonaments pendents un cop s'acabi la moratòria

Cartell de la manifestació que entitats en defensa de l'habitatge van convocar el 21 de maig de 2022 a Barcelona

Segons ha pogut saber Ràdio Estel, Drets Socials presentarà aquest setembre una nova convocatòria per qui vulgui aportar habitatges

7 setembre 2022

Redacció