En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

L'enquesta d'aquesta setmana: Seria positiva l'adaptació de la societat catalana als horaris europeus?

El passat 10 d’abril el Parlament va aprovar, amb el suport de totes les formacions polítiques, la creació d’una comissió d’estudi de la transició cap…

26 maig 2014

Comparteix
El passat 10 d’abril el Parlament va aprovar, amb el suport de totes les formacions polítiques, la creació d’una comissió d’estudi de la transició cap a la reforma horària, una iniciativa que pretén impulsar un canvi en la forma de gestionar el temps al principat de Catalunya a partir de l’1 de gener del 2016. 
Contràriament al que generalment es pensa, els orígens del desfasament horari de Catalunya i Espanya respecte els altres països europeus no té res a veure ni amb el clima ni amb la cultura; és l’herència del règim franquista. Fins el 1942 la península Ibèrica vivia d’acord a l’hora del meridià de Greenwich, però durant la dictadura, Franco va avançar seixanta minuts els rellotges per estar en sintonia amb l’horari que Alemanya havia imposat als territoris ocupats. A això se li va sumar la pluriocupació entre els homes com a conseqüència de la pobresa que va portar la postguerra. Es va convertir en una cosa habitual el fet de tenir una feina fins les dues del migdia i un altre després de dinar, fins ben entrada la nit. 
A la majoria dels països d’Europa es plega de la feina cap a les 5 de la tarda. Aquí, la majoria de persones acaben la seva jornada laboral a les 7 o les 8 del vespre. El problema principal és la pausa per dinar, que a Catalunya i a l’Estat espanyol pot allargar-se fins a dues hores, mentre a Europa acostuma a ser de mitja hora o d’una hora com a màxim. A més, d’acord amb la Iniciativa per la reforma horària “Ara és l’hora”, l’any 2011 els catalans i els espanyols van treballar de mitjana quasi 300 hores més que els alemanys, però paradoxalment, la productivitat va ser molt inferior.
L’horari que regeix la vida al nostre país dificulta la conciliació de la vida laboral i familiar, l’associacionisme, la possibilitat de desenvolupar activitats d’autorealització i també el descans. És per això que aquesta setmana us preguntem si creieu que una adaptació de la societat catalana als horaris europeus seria positiva.Seria positiva l'adaptació de la societat catalana als horaris europeus?

Àudio presentació

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024