En directe

Estel Migdia

RÀDIO ESTEL

L'enquesta d'aquesta setmana: Seria positiva l'adaptació de la societat catalana als horaris europeus?

El passat 10 d’abril el Parlament va aprovar, amb el suport de totes les formacions polítiques, la creació d’una comissió d’estudi de la transició cap…

26 maig 2014

Comparteix
El passat 10 d’abril el Parlament va aprovar, amb el suport de totes les formacions polítiques, la creació d’una comissió d’estudi de la transició cap a la reforma horària, una iniciativa que pretén impulsar un canvi en la forma de gestionar el temps al principat de Catalunya a partir de l’1 de gener del 2016. 
Contràriament al que generalment es pensa, els orígens del desfasament horari de Catalunya i Espanya respecte els altres països europeus no té res a veure ni amb el clima ni amb la cultura; és l’herència del règim franquista. Fins el 1942 la península Ibèrica vivia d’acord a l’hora del meridià de Greenwich, però durant la dictadura, Franco va avançar seixanta minuts els rellotges per estar en sintonia amb l’horari que Alemanya havia imposat als territoris ocupats. A això se li va sumar la pluriocupació entre els homes com a conseqüència de la pobresa que va portar la postguerra. Es va convertir en una cosa habitual el fet de tenir una feina fins les dues del migdia i un altre després de dinar, fins ben entrada la nit. 
A la majoria dels països d’Europa es plega de la feina cap a les 5 de la tarda. Aquí, la majoria de persones acaben la seva jornada laboral a les 7 o les 8 del vespre. El problema principal és la pausa per dinar, que a Catalunya i a l’Estat espanyol pot allargar-se fins a dues hores, mentre a Europa acostuma a ser de mitja hora o d’una hora com a màxim. A més, d’acord amb la Iniciativa per la reforma horària “Ara és l’hora”, l’any 2011 els catalans i els espanyols van treballar de mitjana quasi 300 hores més que els alemanys, però paradoxalment, la productivitat va ser molt inferior.
L’horari que regeix la vida al nostre país dificulta la conciliació de la vida laboral i familiar, l’associacionisme, la possibilitat de desenvolupar activitats d’autorealització i també el descans. És per això que aquesta setmana us preguntem si creieu que una adaptació de la societat catalana als horaris europeus seria positiva.Seria positiva l'adaptació de la societat catalana als horaris europeus?

Àudio presentació

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció