En directe

La Missa de cada dia

SOCIETAT

Les malalties mentals continuen estant estigmatitzades?

S'ha parlat molt de salut mental durant les diferents onades de la pandèmia. Ens hem preguntat tots pel grau d'afectació del confinament, les restriccions i…

19 març 2021

Redacció

Comparteix
S'ha parlat molt de salut mental durant les diferents onades de la pandèmia. Ens hem preguntat tots pel grau d'afectació del confinament, les restriccions i la pandèmia en ella mateixa. A què ens referim quan parlem de salut mental? Segueix estigmatitzada? Gaudeix de tot el suport públic que ha de tenir? Marta Poll, directora de la Federació de Salut Mental de Catalunya, ha parlat aquest divendres, des del programa A Primera Hora de Ràdio Estel, del tractament de les malalties mentals i la seva evolució durant la pandèmia. Des de la Federació de Salut Mental, afirmen que és important tenir cura d’un mateix i obtenir el màxim profit de la vida. “Ens referim a una diversitat molt àmplia, amb problemàiques molt diferents, quan parlem de malalties mentals, que poden anar des d’una depressió o ansietat fins a l’esquizofrènia”, ha explicat Marta Poll.
A l’hora de donar suport a una persona que està patint un moment complicat en relació amb la seva salut mental, la comunicació és un punt essencial, segons els experts
La directora de la Federació de Salut Mental de Catalunya ha destacat també que, “en el moment pandèmic que estem vivint, hi ha hagut un increment dels estats de depressió i ansietat en una tercera part a tot l’estat espanyol”. A banda d'aquest fet, avui dia, no hi ha prous recursos a la sanitat pública per fer-hi front. De fet, Marta Poll ha explicat a Ràdio Estel que, “si abans érem incapaços d’atendre les persones amb malalties mentals, ara és impossible”. Segons dades de la Federació de Salut Mental de Catalunya, els joves, les dones i les persones amb discapacitat, en especial psicosocial, són alguns dels grups de població que han vist més afectada la seva salut mental durant aquest any. Les persones que tenen entre 18 i 34 anys són les que han freqüentat més els serveis de salut mental, han tingut més atacs d'ansietat, com també més símptomes de tristesa, i han estat les persones que més han modificat la seva vida habitual a causa d'aquesta situació. 
Mara Poll, d'altra banda, s'ha referit a la polèmica que viscuda al Congrés dels Diputats aquesta setmana per la reacció d’un diputat del PP al discurs d’Iñigo Errejón, quan li va dir que "anés al metge", tot just quan va acabar el seu discurs centrat en la salut mental. La directora de la Federació de Salut Mental de Catalunya ha comentat que “va ser un comentari totalment desafortunat”. Ha afegit que, “a la Federació de Salut Mental, li agradaria que, en un espai com és el Congrés, es fessin propostes concretes sobre les malalties mentals, i no pas comentaris que no ajuden”

Es pot escoltar el programa A Primera Hora AQUÍ

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció