En directe

Cocodril Club

SOCIETAT

"Sospiteu dels titulars que diuen que un sol aliment o nutrient ho cura tot"

La Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona han creat la plataforma ‘Alimenta’t amb ciència’ per desmentir les notícies falses sobre alimentació

3 març 2023

Redacció

Comparteix
Fruites i verdures

Oriol Comas-Basté és el coordinador del projecte 'Alimenta't amb ciència'. En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, el doctor en nutrició i alimentació ha deixat molt clar que “s’ha de sospitar dels titulars que diuen que un sol aliment o nutrient ho cura tot”. La difusió de notícies falses té una velocitat sis vegades superior a una notícia real. A més, hi ha estudis que apunten que un 30% de les fake news que circulen per Internet són sobre alimentació

El projecte ‘Alimenta’t amb ciència’ busca donar respostes basades en la ciència a notícies falses sobre alimentació que circulen per internet. El mateix professor ha desmentit a Ràdio Estel alguns dels principals mites que es poden trobar a la xarxa:

1. Menjar ous ecològics no és ni més segur ni més saludable. “No hi ha cap raó científica per pensar-ho, la seguretat dels ous està assegurada a qualsevol granja, tant les ecològiques com els ous de les gallines que estan en gàbies o a l’aire lliure”. A banda, els estudis científics també demostren que “menjar ous no provoca un augment de colesterol amb sang”.

2. Menjar fruita després dels àpats no engreixa. “El valor calòric no varia, normalment, en funció de quan ingerim els aliments”.

3. La vitamina C del suc de taronja no s’evapora just després de fer-lo. “Els estudis demostren que per destruir la vitamina C has de posar el suc de taronja a temperatures de 120 graus o que hagin passat entre 12 i 14 hores des que s’ha fet”.

4. Els additius que es troben en els aliments del mercat europeu no són tòxics. “Quan veiem un producte que té un codi E no ens ha d’espantar, és un codi numèric que ens està dient la funció de l’aliment, però precisament aquest codi vol dir que ha estat aprovat per la Unió Europea”. El professor afegeix “els consumidors europeus estem molt protegits”.

5. L’oli de coco no redueix el colesterol. “Inclús hauríem de qüestionar si fa tot el contrari. No s’hauria de substituir els olis mediterranis (oliva, soja o gira-sol) per l’oli de coco”.

6. Els superaliments no existeixen. “Un sol aliment o nutrient no pot servir per a tot. Fa falta una dieta equilibrada”.

Sobre els dejunis intermitents que s’han posat de moda, el doctor en nutrició i alimentació Comas-Basté ha recalcat que si es volen fer “s’ha de consultar a un professional perquè, si no, podem tenir algun dèficit”. D’altra banda, el coordinador d’‘Alimenta’t amb ciència’ ha corroborat algunes de les afirmacions sobre alimentació que circulen per internet:

1. El recremat del pa pot provocar càncer. “S’han de rebutjar les parts extremadament cremades perquè alguns compostos poden tenir aquesta toxicitat”.

2. La fruita i la verdura s’hauria de rentar amb lleixiu d’ús alimentari abans de menjar-la. “Les fruites i verdures que consumim poden contenir microorganismes patògens com bacteris i el lleixiu va molt bé per desinfectar-los. S’ha de diluir amb aigua. Ara bé, és molt important que després s’esbandeixi bé la fruita i la verdura.

Podeu consultar més informació a la pàgina web www.alimentatambciencia.cat.

Entrevista a Oriol Comas-Basté, coordinador del projecte 'Alimenta't amb ciència'

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Les distribuïdores d'aliments titllen d'il·legal la proposta de Díaz de posar un topall a la cistella de la compra

Productes d'alimentació en un supermercat

La patronal assegura que són un mercat de lliure competència i que la legislació europea no permet aplicar aquest tipus de mesures

8 setembre 2022

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

“Les mesures que es proposen són d’un desconeixement absolut dels mercats alimentaris”

Les grans distribuïdores es fan la competència entre elles i el sector primari pagaria les conseqüències si se’ls obliga a abaixar els preus

21 febrer 2023

Redacció