En directe

Cocodril Club

FÓRMULA ESTEL

Letícia Soberón explica què és el populisme i com s’ha utilitzat en campanyes com la del Brexit o la de Donald Trump

El resultat de les eleccions a la presidència d’Estats Units ha commocionat un gran sector de la població mundial que veu com els populismes guanyen…

10 novembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
El resultat de les eleccions a la presidència d’Estats Units ha commocionat un gran sector de la població mundial que veu com els populismes guanyen terreny en la democràcia. En un article publicat al web de l’àmbit Maria Corral, El populisme i la construcció social de l’enemic, Leticia Soberón, psicòloga i cofundadora del Innovation Center for Collaborative Intelligence, parla justament com tant el plantejament del Brexit com la campanya de Donald Trump han recorregut a estratègies populistes. 
Ens podem vacunar contra el populisme? Podem ser més crítics amb ell? És la qüestió que ens hem preguntat a la primera hora de la Fórmula Estel d’aquest dijous. Leticia Soberón explica que malgrat que no hi ha una definició universal del populisme es pot identificar amb els següents punts:
1. Simplifica allò complexe: ens dóna una falsa sensació de seguretat basada en fórmules senzilles, com si tot fos blanc o negre, un panorama que està ple de matisos i colors.
2. Il·lusiona vanament: ens diu el que volem sentir però no pot ser acomplert, perquè hi ha innumerables obstacles perquè aquelles promeses simplistes arribin a la realitat.
3. Apel·la a les emocions primàries: por al futur, desconfiança del desconegut, ira pel que no ens ha sortit bé, adhesió a un líder fort i redemptor que sembla tenir totes les respostes.
4. Construeix un enemic sobre els que podem descarregar els nostres desencants: es com identificar el dolent en una sèrie de persones, llavors vèncer-ho sembla més fàcil, però és a costa d’una societat dividida.
Els populistes creen un enemic social. El líder assenyala un sector de població, no com adversari polític, al que s’ha de convèncer, sinó com un enemic, algú que ens destrueix. Tenim la sensació d’haver patit injustícies i atribuïm a aquell enemic la causa dels meus patiments. Això aviva la rancúnia i el ressentiment. Pels líders, cohesionar als seus seguidors és molt més fàcil si senten que tenen un enemic comú. 
La psicòloga Leticia Soberón ens demana ser més crítics. Per això, per no deixar que els populistes arrosseguin la societat, cal saber quan s’està apel·lant als nostres sentiments negatius: ressentiment, ira, por..: “La democràcia ha de fer un salt qualitatiu. Nosaltres, les persones, hem de ser moltíssim més madurs, posar filtres quan m'estan construint un enemic" 
Escolta l’entrevista (minut 45)

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció