En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Lluís Foix diu que tenim un elevat atur perquè "hi ha molta gent que ha guanyat molts diners sense treballar"

El periodista Lluís Foix ha assegurat aquest divendres que s’ha de transformar el sistema econòmic i que la dificultat és que els governs i la…

14 febrer 2014

Redacció

Comparteix

El periodista Lluís Foix ha assegurat aquest divendres que s’ha de transformar el sistema econòmic i que la dificultat és que els governs i la societat civil trobin camins per crear ocupació i reduir l’atur. En el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, Foix ha recordat que la principal causa de l’elevat atur és que s’ha valorat el tenir per sobre de qualsevol altre objectiu. “El problema és que hi ha hagut molta gent que ha guanyat molts diners sense treballar, i aquests diners no han entrat dins el circuit de la producció i, per tant, no han creat llocs de treball, sinó especuladors, nous rics i gent que no ha tingut gens present la realitat de persones que, per guanyar 1.000 euros, han de treballar moltes hores entre 8 i 10 hores cada dia”, ha explicat. En relació amb això, Lluís Foix ha citat l’exhortació apostòlica Evangelii Gaudium del Papa Francesc, per assegurar que “altres, en lloc de treballar, estan pendents de la borsa”, mentre “no és notícia que una persona gran mori de fred al carrer”.

Lluís Foix, a més d’haver proposat canviar un sistema econòmic que mata com diu el Papa Francesc, destacat el contrast entre l’optimisme que ofereix aquests dies el govern espanyol i la incertesa real. “Hi ha un repunt de l’activitat econòmica, però també se’ns diu que, fins que es creï ocupació, pot passar una temporada llarga”, ha recordat. També Foix ha conclòs que “el que està fallant no és només el sistema de contractació laboral o altres realitats de l’activitat econòmica, sinó sobretot l’estructura sobre la qual s’ha construït l’economia els últims 30 anys”.

Laia Busqué, una administrativa de 38 anys que està a l’atur, ha lamentat les dificultats que hi ha a Espanya per crear una empresa, i ha assegurat que “la promoció de nous emprenedors topa amb la dificultat de no trobar ajuts econòmics ni de l’administració pública ni dels bancs”. En el col•loqui d’aquest matí a Ràdio Estel, també ha participat la secretària d’una de les associacions d’aturats que hi ha a Catalunya, María Hilda López, que ha valorat positivament la reacció de molts aturats davant aquest drama, que afecta més de 600.000 catalans i més de 4 milions 800.000 espanyols. Maria Hilda López ha dit que “la gent s’està movent, sobretot amb la creació de noves associacions d’aturats que saben que només la unió fa la força per trobar solucions al problema”.

Les perspectives de millora de l’economia, amb un creixement petit aquest 2014 (el 0,9 per cent segons anunciava aquesta setmana el BBVA), no canvien les principals xifres dels qui no tenen feina, un 26 per cent dels espanyols. Tot i que la desocupació de l’any 2013 va baixar de 69.000 persones, un 1,1 per cent, no hi ha una reducció important a la vista, almenys fins a finals d’aquest any o principis del 2015.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 28'40").

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció