En directe

Fórmula Estel

ACCIÓ SOCIAL

Una nit fent recompte de les persones que dormen al carrer

Ràdio Estel ha acompanyat alguns voluntaris de la Fundació Arrels que, aquesta nit, han fet un nou recompte de les persones que dormen al carrer

14 desembre 2023

Redacció

Comparteix

Aquesta nit hi ha hagut fortes ventades a gran part de Catalunya. A Barcelona també. I de matinada, la temperatura ha baixat fins als 10 graus. Però tot i aquestes condicions, cada nit hi ha centenars de persones que dormen al carrer. Aquesta nit, la Fundació Arrels ha fet un nou recompte gràcies al mig miler de voluntaris que s'han apuntat. En Pau Massip, reporter de Ràdio Estel, els ha acompanyat i n'ha fet aquest reportatge.

Imatge del recompte de persones dormint al carrer de la Fundació Arrels
Un moment de la nit de recompte de persones que dormen al carrer de la Fundació Arrels | FOTO: Juan Lemus (Fundació Arrels)

La Fundació Arrels celebra que tantes persones s'hagin apuntat al recompte perquè ha permès pentinar tota Barcelona, carrer a carrer. Una tasca vital per a l'entitat, com explica Ferran Busquets, director de la Fundació. "Fa molts anys que diem que això s'ha de fer i el recompte es pot fer de forma molt fidedigna"

El mig miler de voluntaris que han fet el recompte al carrer ha permès pentinar tota Barcelona

El recorregut comença a la parada de metro de la Barceloneta. Falten pocs minuts per les 22 h i hi ha una desena de persones ben abrigades. Es divideixen en grups de 2 o 3 i les coordinadores de l'entitat els donen un mapa amb la zona que els toca rastrejar a cada grup i un paper on apuntar el lloc i les persones vistes. També ho fan en una aplicació, per després poder comparar totes les dades i confirmar que són correctes, i sempre des de la distància. "És important no interpel·lar aquestes persones", diu la Carme, una de les voluntàries.

"És important no interpel·lar les persones que dormen al carrer i prendre notes des de la distància"

"Hem d'anar mirant en zones fosques, amagades i pàrquings"

Amb aquesta nit de fred i vent, les persones que dormen al carrer busquen llocs arrecerats per descansar i protegir-se. L'Oriol, un altre voluntari, comenta quines instruccions els dona la Fundació Arrels per fer el recompte el més complet possible. Sobretot 'anar mirant en zones fosques, amagades i en pàrquings".

Des de l'entitat afirmen que cada vegada és més perillós dormir al carrer. Les mateixes persones ho expliquen als voluntaris de la Fundació quan els fan enquestes. I per això busquen llocs més amagats i allunyats, per poder descansar tranquils i no patir per les agressions. Com la porxada d'una plaça, a la part més allunyada de la platja de la Barceloneta, on hi ha quatre persones dormint. La Carme i l'Oriol es posen en marxa.

Imatge del recompte de persones que viuen al carrer de la Fundació Arrels
FOTO: Juan Lemus (Fundació Arrels)

A mig recompte, la Carme i l'Oriol troben dos homes dormint a la porta d'una escola. El carrer és estret i des del balcó del davant, al primer pis, una dona treu el cap per la finestra i els dona una manta perquè les persones que estan dormint al ras es puguin abrigar. Després de gairebé dues hores de recorregut, la Carme i l'Oriol acaben de rastrejar la zona de la Barceloneta que els ha tocat.

Els aprenentatges

Fer de voluntaris al recompte de Fundació Arrels els ha aportat una nova visió de la realitat del seu entorn. "Ets més conscient de la realitat on vius, vivim a aquest barri, però no tenien ubicades aquestes persones", diu l'Oriol. "(Fer de voluntaris) ens ha permès prendre'n consciència; em sembla una barbaritat, són 12 vides, 12 persones, famílies, amics que no tenen un dret tan bàsic com l'habitatge", afegeix la Carme.

Així acaba un recompte que, com explica el director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, té una meta claríssima. "Estem contents de tenir més qualitat i històries per saber com ajudar". "Anem fent propostes perquè no hi hagi ningú dormint al carrer a la ciutat de Barcelona ni enlloc", assegura.

ESCOLTA LA CRÒNICA DE PAU MASSIP

CRÒNICA: Una nit fent recompte de les persones que dormen al carrer

0:00 / 0:00

Més actualitat

SOCIETAT

"Impacta molt que gent molt jove hagi mort al carrer totalment sola"

FOTO: Pau Massip

Ràdio Estel acompanya un grup d'estudiants que instal·la plaques per recordar les 65 persones sense llar que han perdut la vida al carrer aquest últim any

25 octubre 2023

Redacció

SOCIETAT

Carlos Susías: "Cal concretar més les polítiques per lluitar contra la pobresa"

El president de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social valora les polítiques socials acordades per PSOE i Sumar, avui que comença la investidura de Pedro Sánchez

15 novembre 2023

Redacció