En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA MÓN

Pelegrí de la pau i de la reconciliació als Balcans

El papa Francesc va visitar el 6 de juny passat Sarajevo, capital de Bòsnia-Hercegovina, com a pelegrí de la pau i de la reconciliació. Divuit…

8 juny 2015

Redacció

Comparteix

El papa Francesc va visitar el 6 de juny passat Sarajevo, capital de Bòsnia-Hercegovina, com a pelegrí de la pau i de la reconciliació. Divuit anys després de la històrica visita de Joan Pau II, un Successor de Pere va trepitjar la terra encara ferida per la cruenta guerra que a principis dels anys noranta va provocar gairebé 100.000 morts i dos milions de desplaçats.

"Sarajevo, així com Bòsnia-Hercegovina -va dir el Papa en un dels seus discursos- té un significat especial per a Europa i per a tot el món. En aquests territoris hi ha comunitats que, des de fa segles, professen religions diverses i pertanyen a ètnies i cultures diferents, cadascuna amb la seva peculiaritat i orgullosa de les seves tradicions específiques." Francesc va apostar pel diàleg pacient i confiat i per això és important "construir sempre ponts nous, guarir i restaurar els ja existents, de manera que sigui possible una comunicació fluida, segura i civil."

L'acte central de la visita del papa Francesc a Bòsnia-Hercegovina va ser la celebració d'una multitudinària eucaristia a l'Estadi Kosevo de Sarajevo. Davant més de 60.000 ànimes, el Sant Pare va convidar tots els fidels a esdevenir "artesans de la pau". "La pau és el somni de Déu -va recordar-, és el projecte de Déu per a la humanitat, per a la història, amb tota la creació. I és un projecte que es troba sempre en oposició per part de l'home i per part del maligne." Un cop més des d'aquesta ciutat -va acabar dient- s'eleva el crit del poble de Déu i de tots els homes i dones de bona voluntat: Mai més la guerra!"

A més de l'eucaristia i la trobada amb les autoritats, la visita papal a Sarajevo va comptar també amb una emotiva trobada amb  sacerdots, seminaristes i religiosos. Colpit pel testimoni martirial d'alguns d'ells, Francesc va convidar a no perdre la memòria: "Un poble que oblida la seva memòria no té futur (...) No tenen dret a oblidar la seva història. No per venjar-se sinó per fer la pau." També va demanar als consagrats que fugissin de la mundanitat i que portessin una vida digna de la creu de Jesucrist.

El viatge del papa Francesc a Sarajevo, tot i ser només d'un dia, va ser molt intens. El Sant Pare es va trobar també amb líders de les diverses religions amb tradició al país, així com amb els joves.

Més tard, ja en el vol de tornada a Roma, el Papa va concedir una petita roda de premsa, en la qual va ser preguntat sobre un tema delicat que afecta l'Església bosniana: el fenomen de Medjugorje. "Una comissió ha estudiat el tema i el cardenal Ruini m'ha lliurat l'estudi. Han fet un bon treball." "Però encara hem de prendre decisions i després ja les comunicarem... -ha afegit-. Només algunes orientacions dels bisbes, però es prendran algunes línies."

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

DRETS HUMANS

POLÍTICA

SOCIETAT

Anna Gómez, sobre els retards a Rodalies: "Això és una merda, rebem garrotades de tot arreu"

caos a la xarxa de Rodalies

La portaveu de Dignitat a les Vies insta el govern a dir la veritat sobre el caos a Rodalies perquè "només així podrem començar a treballar"

19 març 2025

Redacció

ACTUALITAT

SOCIETAT

L’Angelina Torres, la persona més gran de l’estat, fa 112 anys i ens ha obert les portes de casa seva

L'Angelina Torres fa 112 anys

L’Angelina Torres Vallbona, de 112 anys, és la dona més gran de Catalunya i de tot l'estat i ens obre les portes de casa seva.

18 març 2025

Redacció

ACCIÓ SOCIAL

Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, beneficiàries de la segona convocatòria del Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

Ràdio Estel i Catalunya Cristiana reforcen així el seu projecte d’acompanyament social amb el suport de la Sagrada Família.

18 març 2025

Redacció