En directe

El Matí a Ràdio Estel

ESGLÉSIA MÓN

Pelegrí de la pau i de la reconciliació als Balcans

El papa Francesc va visitar el 6 de juny passat Sarajevo, capital de Bòsnia-Hercegovina, com a pelegrí de la pau i de la reconciliació. Divuit…

8 juny 2015

Redacció

Comparteix

El papa Francesc va visitar el 6 de juny passat Sarajevo, capital de Bòsnia-Hercegovina, com a pelegrí de la pau i de la reconciliació. Divuit anys després de la històrica visita de Joan Pau II, un Successor de Pere va trepitjar la terra encara ferida per la cruenta guerra que a principis dels anys noranta va provocar gairebé 100.000 morts i dos milions de desplaçats.

"Sarajevo, així com Bòsnia-Hercegovina -va dir el Papa en un dels seus discursos- té un significat especial per a Europa i per a tot el món. En aquests territoris hi ha comunitats que, des de fa segles, professen religions diverses i pertanyen a ètnies i cultures diferents, cadascuna amb la seva peculiaritat i orgullosa de les seves tradicions específiques." Francesc va apostar pel diàleg pacient i confiat i per això és important "construir sempre ponts nous, guarir i restaurar els ja existents, de manera que sigui possible una comunicació fluida, segura i civil."

L'acte central de la visita del papa Francesc a Bòsnia-Hercegovina va ser la celebració d'una multitudinària eucaristia a l'Estadi Kosevo de Sarajevo. Davant més de 60.000 ànimes, el Sant Pare va convidar tots els fidels a esdevenir "artesans de la pau". "La pau és el somni de Déu -va recordar-, és el projecte de Déu per a la humanitat, per a la història, amb tota la creació. I és un projecte que es troba sempre en oposició per part de l'home i per part del maligne." Un cop més des d'aquesta ciutat -va acabar dient- s'eleva el crit del poble de Déu i de tots els homes i dones de bona voluntat: Mai més la guerra!"

A més de l'eucaristia i la trobada amb les autoritats, la visita papal a Sarajevo va comptar també amb una emotiva trobada amb  sacerdots, seminaristes i religiosos. Colpit pel testimoni martirial d'alguns d'ells, Francesc va convidar a no perdre la memòria: "Un poble que oblida la seva memòria no té futur (...) No tenen dret a oblidar la seva història. No per venjar-se sinó per fer la pau." També va demanar als consagrats que fugissin de la mundanitat i que portessin una vida digna de la creu de Jesucrist.

El viatge del papa Francesc a Sarajevo, tot i ser només d'un dia, va ser molt intens. El Sant Pare es va trobar també amb líders de les diverses religions amb tradició al país, així com amb els joves.

Més tard, ja en el vol de tornada a Roma, el Papa va concedir una petita roda de premsa, en la qual va ser preguntat sobre un tema delicat que afecta l'Església bosniana: el fenomen de Medjugorje. "Una comissió ha estudiat el tema i el cardenal Ruini m'ha lliurat l'estudi. Han fet un bon treball." "Però encara hem de prendre decisions i després ja les comunicarem... -ha afegit-. Només algunes orientacions dels bisbes, però es prendran algunes línies."

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció