En directe

Fórmula Estel

ESCOLES

Sindicats educatius plantegen mobilitzacions contra l'avançament del curs

Les escoles concertades garantiran l'atenció als alumnes fins a les 5 de la tarda durant el setembre

11 febrer 2022

Redacció

Comparteix

El pròxim curs escolar començarà abans. Els cicles d'infantil i primària ho faran el 5 de setembre i l'Educació Secundària Obligatòria, el batxillerat i la Formació Professional, el dia 7. Durant el setembre hi haurà jornada reduïda a infantil i primària i hi haurà un dia més de vacances de Nadal i un dia extra de lliure disposició, que passarà de tres a quatre dies. D'aquesta forma, la reorganització del calendari escolar no suposarà un increment d'hores lectives.

El Departament d'Educació avançarà un mes els nomenaments de la plantilla estructural, al juny. El curs acabarà el 22 de juny per a infantil i primària i el 20 per a la resta d'etapes.


Mobilitzacions com a resposta
Els sindicats educatius s'han mostrat sorpresos i indignats per la falta de diàleg del departament per tirar endavant la nova mesura educativa. Com a resposta, sindicats educatius plantegen mobilitzacions i demanen al Departament d'Educació que faci marxa enrere a l'avançament del calendari escolar. La responsable d'acció sindical de sectors públics Federació d'Educació de CC OO, Rosa Villaró, ha manifestat que estan valorant "totes les mesures de pressió, com de denúncia en l'àmbit normatiu i legal" per reaccionar davant l'anunci del Departament d'Educació.

La portaveu d'USTEC, sindicat majoritari de mestres a Catalunya, Iolanda Segura, ha dit als micròfons de Ràdio Estel que la comunitat educativa a la mesa sectorial convocada per Educació el dijous de la setmana que ve anira "amb tota l'artilleria pesant". Segura ha manifestat que esperen que el departament doni un marge, que aquesta mesura s'ajorni com a mínim al curs vinent i "poder treballar amb temps totes les variables".

Segura ha valorat que Educació ha fet l'anunci sense el suport del sector educatiu, "perquè sap que és un canvi polèmic i que trobaran una oposició forta".

"La comunitat educativa anirà a la mesa sectorial convocada per Educació el dijous amb tota l'artilleria pesant"_Iolanda Segura, portaveu del sindicat educatiu USTEC

A més, la també exconsellera d'ensenyament ha dubtat que el canvi d'horari millori el rendiment dels estudiants. En tot cas, ha demanat "diàleg" i ha lamentat que aquests dies "es parla molt de la conciliació, però no del que necessiten els alumnes". Per això, han demanat una reunió "urgent" amb el departament per resoldre els interrogants que els ha generat la nova proposta, ha explicat Meritxell Ruiz.

Crítiques a la jornada intensiva
Des d'un punt de vist pedagògic, aquest canvi no és el més desitjable. El pedagog Antoni Zabala també ha entrat en directe a Ràdio Estel, i ha celebrat la redistribució de les vacances perquè, tal com ha assegurat, "la concentració de les festes amb uns mesos no és convenient". En canvi, pel que fa al nou horari, Zabala no és partidari de la jornada intensiva, perquè els nens necessiten esmorzar i descansar amb temps. "Les corre cuites no són bones", ha afegit.

Sobre com s'ha anunciat aquest canvi i el fet que no hagi passat pel consell escolar abans, el pedagog ha manifestat que "no pot ser que, de cop i volta, es canviï el reglament sense la maduració i ajuts corresponents". Zabala ha demanat que els canvis que s'hagin de fer es facin amb les mesures i mitjans necessaris.

En aquesta línia, la presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC), Belén Tascón, ha criticat que "fer dos mesos de jornada intensiva escolar no és el millor per l'alumnat des de l'àmbit pedagògic, del benestar emocional o de la nutrició." En declaracions a Ràdio Estel, Tascón ha alertat que aquest augment suposarà també un sobrecost per les famílies i ha dubtat que el Govern afronti els serveis i activitats posteriors a l'horari reduït d'aquelles famílies que tinguin dificultats.

"Dos meses de jornada intensiva escolar no és el millor per l'alumnat en els àmbits pedagògics, del benestar emocional o de la nutrició"_Belén Tascón, presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC)

Per això, la presidenta de l'associació ha demanat a l'executiu de Pere Aragonès que garanteixi tant el dret a l'educació de tots els alumnes "sense discriminació", com la conciliació de la vida laboral.

Entrevistes a al pedagog Antoni Zabala i a Belén Tascón, presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC)

0:00 / 0:00

Entrevista a Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació d'Escoles Cristianes de Catalunya

0:00 / 0:00

Entrevista a Rosa Vilaró, responsable d'acció sindical de sectors públics Federació d'Educació de CC OO

0:00 / 0:00

Entrevista a Iolanda Segura, portaveu nacional d'USTEC, el sindicat majoritari de mestres a Catalunya

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESCOLES

Sindicats educatius plantegen mobilitzacions contra l'avançament del curs

Un aula

Les escoles concertades garantiran l'atenció als alumnes fins a les 5 de la tarda durant el setembre

11 febrer 2022

Redacció

ESCOLES

SOCIETAT

Educació detecta 520 casos d'assetjament escolar

El departament ha avançat a Ràdio Estel que la xifra quintuplica els casos fets públics pels Mossos d'Esquadra recentment, que donaven un centenar a l'any.

3 gener 2022

Redacció