En directe

El Matí a Ràdio Estel

MEDICINA

Antoni Calvo, psicòleg i director de la fundació Galatea, creu que "els professionals sanitaris han estat educats per cuidar als altres, i no a ells mateixos"

Des de l'entitat apunten que ara, amb el relaxament, la salut mental dels professionals està pitjor del que ho estava durant la pandèmia.

10 novembre 2021

Redacció

Comparteix

La Fundació Galatea ha estat la responsable del servei de tele-suport psicològic durant la pandèmia per encàrrec dels col·legis professionals de metges, infermeria i psicòlegs. El seu director, Toni Calvo, ha exposat en una entrevista a Ràdio Estel que "hi ha una sensació d'esgotament, amb simptomatologies depressives que requereixen intervenció psicològica, i en alguns casos psiquiàtrica, entre els professionals sanitaris".


Calvo ha informat que la salut mental dels metges i infermeres està pitjor que durant la pandèmia. L'explicació rau en el fet que "els professionals de la salut han estat educats per atendre els seus pacients, i quan estan a primera línia, estan poc disposats a qüestionar-se si estan bé". En aquest sentit, des de la fundació han apuntat que "durant la pandèmia, la mitjana d'intervenció del servei de tele-suport era de quatre sessions, i en aquests moments la mitjana s'està acostant a nou. És a dir, el doble".


El director de la fundació ha manifestat que "el 85% dels professionals que estan atenent són dones, perquè demanen ajuda abans i sense tanta resistència, cosa favorable pel diagnòstic". Per saber quan demanar ajuda, el psicòleg ha detallat que és necessari "aplicar la lògica de l'autoqüestionament". En aquest sentit, la Fundació Galatea té disponible una aplicació gratuïta amb un qüestionari confidencial que en funció de la valoració de les preguntes, es pot suggerir l'accés al tele suport psicològic".


El psicòleg ha reiterat que "els professionals sanitaris han estat educats per cuidar als altres, i no a ells mateixos", però que "en el seu cas, cuidar-se no és una opció, és un imperatiu ètic i deontològic, una obligació". Ha afegit que són necessaris recursos com la creació del Programa per tirar endavant el Pacte Nacional de Salut Mental aprovada aquest dimarts pel Govern, que posin la salut mental al centre.

"Cuidar-se, pels professionals sanitaris, no és una opció, és un imperatiu ètic i dentològic, una obligació"

Entrevista a Antoni Calvo, director de la Fundació Galatea

0:00 / 0:00

Més actualitat

MEDICINA

Jaume Padrós creu que l'Estat s'equivoca si pensa que la pandèmia s'ha acabat i demana més recursos extres per fer-hi front

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor apunta que no es pot invertir més en atenció primària "perquè no hi ha metges per contractar".

9 novembre 2021

Redacció

ACTUALITAT

La doctora Margarita Arboix, catedràtica de farmacologia, creu que seria bo alliberar les patents de les vacunes contra la Covid-19

L'exrectora de la Universitat Autònoma de Barcelona i exmembre de l'Agència Europa del Medicament, ha afirmat en el programa 'El Matí a Ràdio Estel' que "és el moment que Europa posi diners perquè es continuïn fabricant vacunes per enviar-les a països sense capacitat de producció i de manteniment".

22 octubre 2021

ACCIÓ SOCIAL

ACTUALITAT

MEDICINA

Sense categoria

Quique Bassat, investigador a l’Institut de Salut Global de Barcelona: "La vacuna de la malària és la que més s'ha experimentat de la història"

L'investigador ICREA a l’Institut de Salut Global de Barcelona, ha apuntat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que la complexitat de la malària ha provocat que es tardi més temps en desenvolupar-se la vacuna.

7 octubre 2021

Redacció