En directe

El rosari

ALTRES

MEDI AMBIENT

Som Energia calcula que el preu de la llum s'estabilitzarà en els 200 € MW/h durant tot el 2022

En una entrevista a Ràdio Estel, el coordinador de la cooperativa al Garraf, Jaume Aliaga, confia que els dirigents europeus arribin a un acord per desvincular el gas de preu de l'electricitat

16 març 2022

Redacció

Comparteix

La cooperativa catalana Som Energia calcula que els preus de l'electricitat en el mercat majorista durant tot aquest 2022 es mantindran, de mitjana, en els 200 €/MWh i no serà fins al 2023 que es reduirà fins als 150 €/MWh. "Durant tot l'any, cada dia veurem aquesta muntanya russa en els preus, a causa de la guerra a Ucraïna", ha explicat en una entrevista a Ràdio Estel el coordinador local de Som Energia al Garraf, Jaume Aliaga.

El preu de l'energia està desbocat
El preu de l'energia està desbocat

De fet, el preu de la llum no ha parat de pujar durant els darrers mesos a Espanya. Les administracions públiques ja estan treballant per limitar-ne el preu i això passaria, per exemple, per desvincular-lo del que costa el gas. Per aconseguir-ho, aquest dimecres, el president del govern espanyol Pedro Sánchez inicia una ronda de contactes amb diferents líders europeus per mirar de trobar un consens que vagi en aquesta línia i establir uns topalls al preu de l'electricitat. Per a la cooperativa Som Energia, la mesura de desvincular el preu del gas del mercat majorista de la llum seria la "més eficaç".

En aquest sentit, Jaume Aliaga confia que els dirigents europeus es posin d'acord i arribin a un consens per fixar uns topalls. I ha explicat que aquests topalls "ja existien", perquè el juliol del 2021 ja es van fixar en un màxim de 180 euros, però com que alguns dies el preu va ser negatiu els topalls es van reajustar "deixant el mínim en -500 i el màxim en 3.000 euros".

La pujada constant de preus està posant en risc l'economia dels consumidors i de moltes empreses que depenen directament de l'electricitat per fabricar els seus productes. D'altra banda, també està en perill el futur de moltes distribuïdores d'electricitat com Som Energia. Jaume Aliaga ha detallat que ells cada setmana han de comprar l'electricitat, però no la cobren fins al cap d'uns 40 dies i "si fa un any teníem prou amb un milió d'euros a la setmana, ara aquesta xifra s'ha quadruplicat". Això els ha obligat a demanar finançament a algunes entitats bancàries per poder continuar operant.

"Fa un any teníem prou amb un milió d'euros a la setmana [per comprar l'electricitat], ara, aquesta xifra s'ha quadruplicat"

A la llarga, segons Aliaga, tot el mercat se'n ressentirà "perquè ja estem veient com consumidors que pagaven factures de 100 euros ara en paguen 350", ha dit. Davant d'això, demana que es faci una remuneració "raonable" perquè "no pot ser que les hidroelèctriques tinguin un cost de producció de 20 o 30 euros perquè les instal·lacions estan amortitzades i l'aigua és gratis i cobrin la llum a 200 euros", ha sentenciat Jaume Aliaga.

Entrevista a Jaume Aliaga, coordinador local al Garraf de la cooperativa Som Energia

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

ESCOLES

USTEC mostra escepticisme davant de la reunió del Consell Escolar, perquè "no creu que canviï res"

El sindicat majoritari de professors es planteja una vaga de 5 dies al començament del curs escolar si no hi ha cap canvi

21 febrer 2022

Redacció

ESCOLES

55 professors agredits per familiars dels seus alumnes als darrers 4 anys

Són dades oficials que us avança Ràdio Estel i que disten molt de les 8 denúncies de les quals tenen constància els Mossos d'Esquadra

16 febrer 2022

Redacció

ESCOLES

Sindicats educatius plantegen mobilitzacions contra l'avançament del curs

Un aula

Les escoles concertades garantiran l'atenció als alumnes fins a les 5 de la tarda durant el setembre

11 febrer 2022

Redacció