En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

La sentència del TSJC sobre el 25% de castellà a l'escola catalana serà de difícil aplicació aquest curs escolar

En aquesta mateixa línia s'hi han mostrat totes les veus que han passat avui per El Matí a Ràdio Estel per valorar la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

10 maig 2022

Redacció

Comparteix

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ordenava ahir l'execució immediata del 25% del castellà en totes les escoles de Catalunya. Els jutges obliguen al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, dictar instruccions i establir les garanties de control que siguin necessàries perquè en 15 dies s'apliqui l'execució. González-Cambray ja ha anunciat que el Govern de la Generalitat recorrerà la interlocutòria i ha assegurat que els centres no han de fer cap canvi en els seus projectes.

La classe d'una escola catalana

El professor de dret administratiu a la Universitat de Girona, Josep Maria Aguirre, ha apuntat a 'El Matí a Ràdio Estel' que els directors estan obligats, per jerarquia, a complir ordres del conseller, però que tot plegat forma part d'un procés que just ara comença. "Així i tot, es pot donar el cas que el conflicte evolucioni i que, en algun moment, es dirigeixin ordres directes contra directors de centre". Aguirre, però, ha afegit que "si en quinze dies el conseller d'Educació no ha enviat ordres clares i precises als centres per aplicar aquest 25% de castellà a les aules, en els pitjors dels escenaris, Cambray seria advertit novament i, si no es fes compliment de cap tipus d'acció, es podria exposar a un hipotètic delicte de desobediència".

"Si no es fes compliment de cap tipus d'acció, es podria exposar un hipotètic delicte de desobediència"

L'Asamblea por una Escuela Bilingüe, l'associació que havia demanat l'execució immediata de la sentència, sosté que la Generalitat és el principal responsable que en quinze dies s'hagi d'aplicar el 25% de les classes en castellà. La presidenta de l'associació, Ana Losada, ha apuntat que la Generalitat fa molts anys que incompleix les lleis. "El millor hauria estat que l'aplicació del 25% de castellà es fes a partir del curs que ve, però entenem que el TSJC no es fia dels terminis del Govern perquè encara no n'ha complert cap i per això ha donat 15 dies per aplicar la sentència", ha apuntat Losada.

"El millor hauria estat que l'aplicació del 25% de castellà es fes a partir del curs que ve, però entenem que el TSJC no es fia dels terminis del Govern i per això ha donat 15 dies per aplicar la sentència"

També n'ha parlat la portaveu nacional d'USTEC, Iolanda Segura, que ha reiterat a Ràdio Estel que, pocs mesos abans d'acabar el curs, el currículum no s'hauria de canviar, tal com ha promès el titular d'Educació i ha afegit que no es pot acatar la sentència. En aquest sentit, Segura ha apuntat que el Departament d'Educació és el primer que hi ha de desobeïr, regulant el decret que blindi el català a l'escola.

En aquesta mateixa línia s'ha expressat també la secretària d'Estudis, Cultura i Memòria de Comissions Obreres de Catalunya, Dolors Llobet, que assegura que la sentència del TSJC no l'ha sorprès i que l'ofensiva que hi ha en contra del català no s'aturarà amb una interlocutòria. De fet, Llobet ha demanat als partits polítics que accelerin la modificació de la llei de política lingüística, i ha apuntat que si no s'avança cap a aquesta modificació legal, el conflicte acabarà en la responsabilitat dels equips directius i de l'escola.

Entrevistes a Ana Losada, presidenta de l'Asociación por una Escuela Bilingüe, i a Josep Maria Aguirre, professor de dret administratiu a la Universitat de Girona

0:00 / 0:00

Entrevista a Iolanda Segura, portaveu nacional d'USTEC

0:00 / 0:00

Entrevista a Dolors Llobet, secretària d'Estudis, Cultura i Memòria de Comissions Obreres de Catalunya

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

CULTURA

SOCIETAT

El sindicat USTEC diu que deixar als centres decidir en quina llengua ensenyen suposa "enterrar la immersió lingüística"

Manifestacions dels mestres i professors contra les maneres d'imposar un calendari i altres mesures del conseller Cambray

Demana una legislació clara que doni unes "instruccions comunes" i que posi el català "com a única llengua vehicular".

28 març 2022

Redacció

POLÍTICA

Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana: "Ens sentim molt orgullosos de l'acord al qual hem arribat, perquè millora la situació del català."

L'exvicepresident de la Generalitat ha defensat a Ràdio Estel la modificació de la llei de política lingüística, que esquiva segons Esquerra, la sentència del tribunal superior de justícia de Catalunya, sobre el 25% del castellà a les aules.

29 març 2022

Redacció

ESCOLES

Els professors en vaga diuen que avançar quatre dies el curs no els permet preparar-lo bé i demanen la dimissió de Cambray

Comença la vaga d'educació

Marc Vilanova, director de l'institut Vilatzara de Vilassar de Mar, ha manifestat a Ràdio Estel que "el problema de fons és la manca d'atenció al professorat per part del departament d'Educació"

15 març 2022

Redacció