En directe

La Caravana

ABUSOS SEXUALS

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

ESGLÉSIA ESPANYA

Omella: "Des que som conscients que el problema dels abusos és greu, hi ha menys casos a l'Església"

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, agraeix a l'alcalde de Barcelona "que vingui a la Missa de la Mercè, perquè representa tothom, també els catòlics"

18 setembre 2023

Redacció

Comparteix

El cardenal Omella sobre els abusos sexuals ha assegurat aquest dilluns que "l'Església demana perdó i s'avergonyeix pels abusos comesos en el passat i sempre, alhora que continua treballant per la prevenció i per l'atenció a les víctimes".

El Cardenal Omella, durant un moment de l'entrevista amb Ignasi Miranda
El Cardenal Omella, durant l'entrevista amb Ignasi Miranda a l'Arquebisbat de Barcelona | Agustí Codinach

Omella, sobre els abusos sexuals en el sí de l'Església

En una entrevista concedida al programa 'Sense distància' de Ràdio Estel i al setmanari Catalunya Cristiana, l'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola ha destacat que, "des que hem pres consciència que el problema dels abusos sexuals és greu i crea un trauma terrible especialment en els petits innocents, s'estan produint menys casos en el si de l'Església".

"L'Església demana perdó i s'avergonyeix pels abusos comesos en el passat i sempre, alhora que continua treballant per la prevenció i per l'atenció a les víctimes"

En aquesta línia, ha lamentat que "la societat no està sent prou conscient del drama, perquè tot ho focalitza en l'Església, però les famílies i la societat estan igualment patint molt i no s'hi està entrant del tot". Omella ha recordat que "s'està treballant amb protocols que ajudin el treball a les parròquies, als seminaris amb la formació dels futurs preveres i en tot el seguiment de la vida pastoral dels preveres", i que l'Episcopat espanyol "ha presentat això al Defensor del Poble, perquè conegui tots els protocols de l'Església catòlica a les diòcesis d'Espanya, constituïts des de fa uns quants anys".

Omella sobre els abusos sexuals

El cardenal Omella, entre Òscar Martí, director de Catalunya Cristiana (a l'esquerra) i Ignasi Miranda, presentador i editor del programa 'Sense distància' de Ràdio Estel | Agustí Codinach

La festa de La Mercè

D'altra banda, el també president de la Fundació Missatge Humà i Cristià (propietària de Ràdio Estel i de Catalunya Cristiana) ha subratllat la importància de la festa de la Mercè per a la ciutat de Barcelona i per a l'arxidiòcesi, ja que "són molts els devots que posen als peus de la seva patrona els seus problemes i les seves necessitats".

Pel que fa a la dimensió social, cívica i política de cada 24 de setembre, el cardenal Omella ha afirmat que "tota la ciutat està bolcada en la Mare de Déu, i també l'Ajuntament com a representant de tothom". L'arquebisbe de Barcelona ha anunciat que "Jaume Collboni vindrà a la Missa solemne de la Mercè com a alcalde, tot i que ja havia vingut com a regidor i com a tinent d'alcalde", i ha expressat el seu "agraïment que representin tota la ciutat, on hi ha catòlics, protestants, jueus i musulmans, però les autoritats representen els catòlics també, per la qual cosa aquesta presència és bona".

"Jaume Collboni vindrà a la Missa de la Mercè com a alcalde (...) A la ciutat hi ha catòlics, protestants, jueus i musulmants, però les autoritats representen els catòlics també"

Un curs per crear "cultura vocacional"

En un altre moment, Joan Josep Omella ha explicat que l'arxidiòcesi de Barcelona ha iniciat el curs "amb molts reptes i grans il·lusions en el treball", i ha assegurat que "els capellans, els laics, els matrimonis i tothom s'estan comprometent cada vegada més, cosa que dona molta esperança".

Ha dit igualment que l'Església barcelonina "ha de crear, amb la participació de tothom, un àmbit de cultura vocacional que impliqui sensibilitzar més en la predicació, en el Full Dominical, des de Catalunya Cristiana i des de Ràdio Estel també, perquè siguem conscients que és un punt important".

Referint-se a algunes activitats programades per als mesos vinents, el purpurat ha destacat la celebració al novembre del Congrés Inspira per a Parròquies en Sortida, sobre nous mètodes d'evangelització. Ha comentat que és molt rellevant, perquè "la secularització és una interpel·lació als creients, que tenim un tresor, el missatge de Jesús, i hem de proclamar-lo amb joia i esperança al món". Ha afegit que "aquest congrés va en aquesta direcció: com donar entusiasme als creients per ser apòstols i missioners".

Relleus episcopals

Pel que fa als relleus episcopals en algunes diòcesis amb seu a Catalunya, el cardenal ha demanat als creients de Girona "que no perdin l'esperança, perquè tot està en marxa, encara que el procés no vagi tan ràpidament com ens agradaria". En aquesta línia, ha aclarit que "Roma no ha oblidat mai que Girona està sense bisbe", alhora que ha apuntat que "hi ha hagut diòcesis on el temps d'espera ha estat més llarg, per exemple Osca i Jaca". A aquestes diòcesis va estar ell mateix "dos anys i mig com a administrador apostòlic" abans del nomenament d'un nou titular quan la seu estava vacant.

Entre altres temes repassats en aquesta entrevista, l'arquebisbe de Barcelona ha destacat "la lluita contra els abusos i el treball per l'evangelització a la societat" com els grans eixos del seu mandat de 4 anys com a president de la Conferència Episcopal Espanyola, un període que s'acabarà el març. També ha elogiat el nou disseny del setmanari Catalunya Cristiana, un mitjà del qual ha destacat que "és un intent d'estar present amb la reflexió entre la nostra societat i ajuda la gent a conèixer el treball que fa l'Església". Igualment, ha demanat a tots els àmbits de l'Església que "facin propaganda" de la publicació, ja que "aquesta nova manera més dinàmica comporta dir coses maques que, encara que no sempre agradin a tothom, poden ajudar".

Entrevista al cardenal Omella al 'Sense Distància'

0:00 / 0:00

Mira l'entrevista al nostre Youtube

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA MÓN

PAPA FRANCESC

RELIGIÓ

Cardenal Omella sobre Benet XVI: "Marxa el papa de l'esperança"

Primer pla del cardenal Joan Josep Omella

El director emèrit de l'Osservatore Romano, qui també ha parlat per a Ràdio Estel, qualifica Benet XVI com “el papa de la cerca de déu amb capacitat i afany per parlar amb tothom"

5 gener 2023

Redacció

ARQUEBISBAT DE BARCELONA

El Papa anima els bisbes espanyols a seguir amb l'actual feina contra els abusos

A la reunió amb el cardenal Omella i la cúpula de l'episcopat, Francesc ha defensat "la col·laboració amb les investigacions que hi hagi"

7 abril 2022

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

ESGLÉSIA ESPANYA

ESGLÉSIA MÓN

El cardenal Joan Josep Omella entra en el Consell de Cardenals  

Consell de cardenals

El C9, grup de col·laboradors que assessoren el Papa en la reforma de l'Església, es renova amb nous membres

7 març 2023

Redacció