En directe

La Caravana

RELIGIÓ

Omella, sobre Toni Vadell: "L'arxidiòcesi plora perquè perdem una gran columna"

S'ha celebrat aquest dilluns, a la catedral de Barcelona, la Missa exequial amb cos present per l'ànima del bisbe Antoni Vadell, que va morir dissabte al matí

14 febrer 2022

Redacció

Comparteix

S'ha celebrat aquest dilluns, a la catedral de Barcelona, la Missa exequial amb cos present per l'ànima del bisbe Antoni Vadell, que va morir dissabte al matí. Amb la nau principal de la seu plena, el cardenal Joan Josep Omella ha presidit la celebració, amb nombrosos bisbes concelebrants, gairebé tots els de Catalunya amb l'arquebisbe emèrit, el cardenal Lluís Martínez Sistach, i el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, entre d'altres. En l'homilia, el cardenal Omella ha destacat que ha pogut "descobrir en el bisbe Toni una profunda espiritualitat, fonamentada en el misteri pasqual, en la Creu de Crist Ressuscitat, signe de renúncia i d'amor; i també una profunda espiritualitat apostòlica, a l'estil de sant Joan d'Àvila, patró dels sacerdots espanyols".

En un altre moment, Omella ha comentat que "el misteri de Déu ha estat el fonament i la roca sobre la qual s'ha edificat sòlidament la vida del bisbe Toni, i sobre la qual se sosté també la vida de tota l'Església, la de tots els fidels i, fins i tot, la d'aquells que neguen Déu o no el coneixen". L'arquebisbe de Barcelona ha recordat que el bisbe Toni era ben conscient que podia arribar aviat el seu final en aquest món. Igualment, ha reconegut que, ara, "tota l'Arxidiòcesi plora, perquè perdem una «gran columna»", i que ell, personalment, ha perdut "no només una gran ajuda per al ministeri pastoral, sinó sobretot un germà petit estimat de tot cor".

Recupera la retransmissió del funeral del bisbe Antoni Vadell de 'corpore in sepulto' a l’altar major de la catedral de Barcelona seguida per Ignasi Miranda a Ràdio Estel.

Programa especial i exèquies d'Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona

0:00 / 0:00

La mort del bisbe Toni Vadell, als 49 anys d'edat, tot i que era esperada les últimes setmanes, ha causat un gran impacte en totes les persones que el van conèixer, com també en el conjunt de l'Església a Barcelona i a Mallorca, d'on era originari. Tot això s'ha vist en les últimes hores, amb la catedral de Barcelona plena en el seu comiat i la gran quantitat de missatges amb records entranyables per al prelat. Amb el cardenal Omella, han concelebrat el també cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona, l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, gairebé tots els bisbes de Catalunya i el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola i bisbe auxiliar de ValladolidLuis Argüello. També s'hi ha sumat bona part del clergat diocesà, amb els canonges i, d'altra banda, l'assistència de diversos diaques. Entre les autoritats civils i militars, destaquen la directora general d'Afers Religiosos de la GeneralitatYvonne Griley, el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, i l'alcalde de Llucmajor (Mallorca), Éric Jareño.

El Papa, proper a la família i a Barcelona

Entre les mostres de condol rebudes, destaca el missatge del papa Francesc que ha llegit el bisbe auxiliar de Barcelona Sergi Gordo. El pontífex ja havia trucat al bisbe Vadell, a la seva mare i al seu germà, per mostrar-li os la seva proximitat en aquests moments tan difícils. Francesc ha volgut transmetre el seu condol a «tots els membres de l'Església, familiars i coneguts». Aquest no ha estat l'únic funeral de cos present que se celebra pel bisbe Toni. Aquest dimarts, a les 17.00 hores, se'n celebrarà un altre a la catedral de Mallorca, presidit pel bisbe Sebastià Taltavull. Posteriorment, el fèretre serà traslladat al santuari de Nostra Senyora de Gràcia (Llucmajor, Mallorca), on rebrà sepultura en un acte familiar i privat.

Antoni Vadell i Ferrer, bisbe auxiliar de Barcelona i vicari general, va morir a les 5.45 h del matí de dissabte 12 de febrer, festa de santa Eulàlia, patrona de Barcelona. Des que va anunciar el 16 de juliol passat que se li havia detectat un tumor al pàncrees, el bisbe Toni ha donat un gran testimoni d'acceptació de la malaltia i d'obertura al que ell anomenava "les sorpreses de Déu".

Torna a escoltar l'entrevista que Ignasi Miranda i Rafa Sanahuja li van fer aquest passsat mes de novembre des dels estudis de Ràdio Estel.

Entrevista al bisbe Toni Vadell a Ràdio Estel

0:00 / 0:00

Més actualitat

ARQUEBISBAT DE BARCELONA

Ha mort Antoni Vadell i Ferrer, bisbe auxiliar de Barcelona

El bisbe Toni Vadell

Diumenge a les 12 del migdia, quedarà instal·lada la capella ardent amb el fèretre del bisbe Toni Vadell a la capella del Sant Crist de Lepant de la Catedral de Barcelona. Dilluns a les 11 del matí, Funeral de corpore in sepulto a l’altar major de la catedral de Barcelona. Presidirà l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella

12 febrer 2022

Redacció

ESGLÉSIA CATALUNYA

El bisbe Toni Vadell inicia la lluita contra un tumor de pàncrees

El bisbe Toni Vadell

El bisbe auxiliar de Barcelona Toni Vadell té un tumor al pàncrees que l'obligarà a reduir la seva activitat pastoral i social els propers mesos.…

16 juliol 2021

@IgnasiMiranda

RÀDIO ESTEL

El bisbe Vadell respon als joves

El bisbe Vadell respon als joves

Amb 45 anys, Antoni Vadell Ferrer (Mallorca, 1972) és el bisbe més jove de tota Espanya. El 9 de setembre va ser ordenat bisbe auxiliar…

4 novembre 2017

@BorjaDeMaria