En directe

Fabricació Pròpia

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

TEATRE

Reaccions del món de la cultura a les paraules de Ramon Madaula a Ràdio Estel

Des del TNC i el festival GREC responen al dramaturg, qui ha sacsejat el panorama cultural en dir a aquesta emissora que creia que "l'oferta del teatre català és excessiva"

6 juny 2024

Comparteix

Carme Portaceli, directora artística del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), i Francesc Casadesús, director del festival GREC de Barcelona, responen des dels micròfons de Ràdio Estel a Ramon Madaula. El dramaturg va dir al programa 'La Caravana' que creia que "l'oferta del teatre català és excessiva", cosa que ha provocat una sacsejada al món cultural.

La reacció de Carme Portaceli a les declaracions de Ramon Madaula a Ràdio Estel

La directora artística del TNC s'ha mostrat en desacord amb les paraules de Madaula en una entrevista al programa 'La Caravana', i ha deixat molt clar que "l'oferta cultural mai és excessiva". "La cultura és el que ens humanitza", ha dit, i ha posat com a exemple les últimes xifres rècord de públic del teatre català. "Jo he doblat nombre espectacles i tenim una ocupació històrica, amb una programació que té molt de servei públic, de donar a conèixer coses diferents".

Portaceli també creu que Ramon Madaula, a les seves declaracions a Ràdio Estel, barreja diverses coses respecte al temps de programació de les obres. "Des d'un teatre públic no pots tenir sis mesos una obra per molt bé que hi vagi". La directora artística posa d'exemple el Nacional Theatre de Londres: "Si va bé, la passes al teatre privat, la companyia viu, el teatre privat se n'aprofita del servei públic i el servei públic té un petit retorn mensual".

Carme Portaceli: "L'oferta cultural mai és excessiva"

A més, Carme Portaceli ha aprofitat per criticar un mal endèmic del sector: "No pot ser que només puguem sobreviure produint, s'ha de tenir en compte el procés i pel procés, has de guanyar-te la vida".

Una altra reacció: la de Francesc Casadesús

D'altra banda, Francesc Casadesús, director del festival GREC, creu que no hi ha excessiva oferta, sinó que el que falta són espais de cultura. "Com més, millor, a vegades l'oferta crea oferta". Casadesús posa el focus en l'impuls de la gent que tingui iniciatives per a obrir espais i en les sales de mitjà format. "Sí que és veritat que aquesta mena de sales que tenen més flexibilitat i són més rendibles que altres, falten a Barcelona".

Francesc Casadesús: "Calen més accions de públic i que cada vegada les nostres platees siguin més diverses"

Però sobretot, el director del GREC posa l'accent en el públic. "Hem d'aconseguir que el públic ompli les sales, que vagi més gent al teatre, perquè hi ha moltes capes de la societat que no hi van". "Calen més accions de públic i que cada vegada les nostres platees siguin més diverses".

Carme Portaceli (TNC) sobre les paraules de Ramon Madaula a Ràdio Estel: "L'oferta cultural mai és excessiva"

0:00 / 0:00

Francesc Casadesús (GREC) sobre les paraules de Ramon Madaula a Ràdio Estel: "Calen més accions de públic i que cada vegada les nostres platees siguin més diverses"

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

TEATRE

El dramaturg Ramon Madaula considera que hi ha una excessiva oferta al teatre català

El dramaturg Ramon Madaula i l'actriu Mercè Martínez presenten l'obra 'El Tigre' | RÀDIO ESTEL

"No podem ser-hi tants" ha dit el dramaturg Ramon Madaula a Ràdio Estel, on ha estat amb l'actriu Mercè Martínez per presentar l'obra 'El tigre' a l'Espai Texas de Barcelona

31 maig 2024

AUDIOS

CULTURA

TEATRE

"L'oferta cultural mai és excessiva"

La façana del Teatre Nacional

Carme Portaceli, directora artística del TNC, respon a les polèmiques declaracions del dramaturg Ramon Madaula a Ràdio Estel sobre "l'oferta excessiva" del teatre català

5 juny 2024

Redacció